Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Βρέθηκε η κάρα του Αγίου Στυλιανού


Έτοιμη προς πώληση στο Μοναστηράκι στην Αθήνα


Οι συντονισμένες και άμεσες έρευνες της Ασφάλειας Καρδίτσας, αλλά και Αγραφιωτών, κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξιχνιάσουν την κλοπή που έγινε στην περιοχή Σάικα των Αγράφων (η οποία αν και ανήκει στην Ευρυτανία, αστυνομεύεται από την Διεύθυνση Καρδίτσας), από όπου αφαιρέθηκε η κάρα του Αγίου Στυλιανού από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το οποίο είναι ανυπολόγιστης πνευματικής αξίας.






Σύμφωνα με την Αστυνομία Καρδίτσας η αγία κάρα βρέθηκε σε... παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και μάλιστα σε πάγκο του καταστήματος, στην κοινή θεά των πελατών, προς πώληση. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία της Ασφάλειας Καρδίτσας, η οποία συνέλαβε τον δράστη και επέστρεψε το ιερό κειμήλιο.  



Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαΐου 2011, 51χρονος κάτοικος Καρδίτσας για παράβαση του νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατόπιν αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον δράστη ως ύποπτο για διακεκριμένες κλοπές και συγκεκριμένα διαρρήξεις μονών και ναών στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. 
Από την ανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς, που ήταν γνωστός στην Ασφάλεια Καρδίτσας, είχε προβεί σε δεκάδες κλοπές, κυρίως σε ιερούς ναούς στην Καρδίτσα και τη γύρω περιοχή. Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 51χρονου. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, όπου ομολόγησε δεκάδες κλοπές, μεταξύ αυτών και την κλοπή της κάρας του Αγίου Στυλιανού.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, που ενημερώθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε επιτόπου έρευνα σε κατάστημα - παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, ιδιοκτησίας 76χρονου, στον οποίο ο συλληφθείς πωλούσε τα κλοπιμαία. Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε και η οστεοθήκη μαζί με την ιερή κάρα, την οποία είχε αφαιρέσει ο δράστης από την Μονή Αγίας Τριάδος στη Σάικα το Σάββατο 7 Μαΐου 2011. Ο καταστηματάρχης συνελήφθη με την κατηγορία αποδοχής και διάθεσης κλοπιμαίων. 
Η τίμια κάρα του Αγίου Στυλιανού -προστάτη των παιδιών- θεωρείται ένα από τα λίγα κειμήλια της πνευματικής περιουσίας της εκκλησίας της Ελλάδας. Στο παρελθόν είχε μεταφερθεί στην Κύπρο με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου