Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το 3ημερο Επιστημονικό Συνέδριο



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
Με βασικούς άξονες συζήτησης την προσφορά του Οσίου Ευγένιου του Αιτωλού στον τόπο, καθώς και την υποστήριξη που παρείχαν στον δοκιμαζόμενο λαό κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Σχολές των Αγράφων, διοργανώθηκε στο Καρπενήσι το Επιστημονικό Συνέδριο του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός», το τριήμερο από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.


Ολοκληρώθηκε το 3ημερο Επιστημονικό Συνέδριο


Το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο του Ευγένιου του Αιτωλού, στον περίβολο του Ναού της Αγίας Τριάδας



Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς και την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Συνδέσμου και αποτελεί συνέχεια των δύο προγενέστερων που είχαν διοργανωθεί κατά το παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών, οι εισηγητές -ανάμεσά τους καθηγητές πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί, κληρικοί κ.α- ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ευγένιου του Αιτωλού, τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία, καθώς και το πώς πορεύτηκε ο θεσμός της Παιδείας τα δύσκολα εκείνα χρόνια.






Ο πρόεδρος του Συνδέσμου “Ευγένιος ο Αιτωλός”, κ. Παναγιώτης Βλάχος, στην καταληκτική ομιλία του.




Εκτενής αναφορά έγινε για τις Σχολές Γραμμάτων των Αγράφων και την συνεισφορά των διδασκάλων του Γένους στην πνευματική αφύπνιση και ψυχική ενδυνάμωση των απλοϊκών ανθρώπων του τόπου μας, με στόχο την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Όταν μιλούμε για τις «Σχολαί των Αγράφων», αναφερόμαστε κυρίως στη Σχολή του Καρπενησίου (1645), τη Σχολή της Αγίας Παρασκευής των Μεγάλων Βραγγιανών που ίδρυσε ο Αιτωλός στα 1661 και τη Σχολή της Φουρνάς (1734), οι οποίες διατήρησαν ζωντανή τη φλόγα της πνευματικής αναγέννησης στα βουνά της Ευρυτανίας.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου· λίγο μετά τις 5.00 μμ, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και ακολούθησε η εναρκτήρια προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτη Βλάχο.
Ανάμεσα στο κοινό βρέθηκε ο δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Βασίλης Καραμπάς, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, κ.Θανάσης Μπούρας, κληρικοί και αρκετοί πολίτες.
Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ.Νικόλαος απουσίαζε καθώς την ίδια ημέρα πραγματοποιούνταν η ετήσια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καραμπάς τόνισε πως «…στις μέρες μας έχουμε παραμερίσει τα πνευματικά αγαθά για χάρη των υλικών», ενώ ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, αφού εξήρε την προσφορά του Παναγιώτη Βλάχου, επεσήμανε πως «εκτός από την οικονομική κρίση, βιώνουμε και μια κρίση αξιών».Η 1η ημέρα του Συνεδρίου συνεχίστηκε με μια σειρά εισηγήσεων -συνολικής διάρκειας δύο ωρών- εκ μέρους των συνέδρων· μεταξύ άλλων, ο ιστορικός, κ. Κώστας Δήμου Μαραγιάννης ασχολήθηκε με το έργο, τη ρίζα και την καταγωγή του Ευγένιου του Αιτωλού, ενώ η κα Κέλλυ Μπουρδάρα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, ανέπτυξε θέμα για την Παιδεία επί Τουρκοκρατίας στη Βορειοδυτική Ευρυτανία.
Το κύριο μέρος του Συνεδρίου -με πλήθος εισηγήσεων- είχε προγραμματιστεί για τη 2η ημέρα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
Σταχυολογώντας μερικές από τις εισηγήσεις, μπορούμε να σταθούμε σε αυτή του Προέδρου του Συλλόγου Βραγγιανιτών, κ. Κωνσταντίνου Τσιώλη που μίλησε για τους «Μαθητές του Αναστασίου Γορδίου στα Βραγγιανά (1710-1728)» ή στον κ. Ιωάννη Ζούμπο, πρόεδρο της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του για τους «Δομιανίτες Διδασκάλους του Γένους πριν, κατά και μετά την Επανάσταση του 1821».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ενώσεως, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλοςκαταπιάστηκε με τα «Εκκλησιαστικά της Ευρυτανίας κατά τους πρώτους μετεπαναστατικούς  χρόνους», ενώ τον κ. Κλεομένη Κουτσούκη (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών) απασχόλησε θέμα σχετικά με τις «Αρετές εκκλησιαστικών και κοσμικών αρχόντων από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ως τον Ευγένιο τον Αιτωλό».
Το πρώτο «κομμάτι» των εισηγήσεων του συνεδρίου για το Σάββατο ολοκληρώθηκε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι και συνεχίστηκε το απόγευμα (5.00-8.00 μμ), όπου εν μέσω διαφόρων ομιλητών, βρέθηκε και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τατάρνας π. Δοσίθεος· η εισήγηση του Αρχιμανδρίτη επικεντρώθηκε στο αν υπήρξε Σχολή Γραμμάτων στην Ι.Μ Τατάρνας κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών εκείνων χρόνων.
Οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.
Το πρωί, τελέστηκε, στον Ι.Ν της Αγίας Τριάδας, Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών του Συνδέσμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ Νικολάου.
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο κ. Παναγιώτης Βλάχος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και είναι αφιερωμένο στον Ευγένιο τον Αιτωλό και του σπουδαίους Διδασκάλους του Γένους.
Ακολούθησαν μερικές ακόμα εισηγήσεις, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Συνδέσμου· μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Γιαννίτσαρης, επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π, αναφέρθηκε στον ναό της Αγίας Τριάδας και στην ιστορική του διαδρομή στα βάθη των αιώνων.
Πριν την καταληκτική προσφώνηση, πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων-διπλωμάτων από τον κ.κ. Νικόλαο και εν συνεχεία οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν προς γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου παρατέθηκε δεξίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου